om de tablet webpagina te vergroten : met twee vingers gelijktijdig links en rechts vegen
 
 
100.000 TRANEN VAN GELUK...

Ze is geboren in 1927 en toch kreeg ze pas haar eerste plaatopname in...1958. Het is onbegrijpelijk dat men daar niet vroeger aan gedacht heeft. Volgens Enny Denita zelf kwam dat omdat te weinig optredens had in eigen land. Ze trad enorm veel op in Nederland, Duitsland en Zwitserland  en had er ook het nodige succes. Het was (alweer) Jacques Kluger die haar de eerste kans op een plaatopname gaf. Hij kreeg daarbij de  steun  van  Louis Marshall,  de  opnameleider  van
 Olympia Records.
   Begeleid door koor en orkest nam Enny twee gloed-
     nieuwe nummers op :  "Jong van hart" / "Veel bitte-
       re tranen".
         Enny Denita  zat  al van  heel jong in de artiesten-
            wereld.  Oorspronkelijk als stepdanseres. Haar
             partner was  Marcel Bossu,  de gekende guita-
               rist. Later nam ze privé zanglessen..

Enny Denita was een geschoolde zangers. Want na de privé lessen bij Louisa Lausanne studeerde ze noten- leer aan het Antwerpse Conservatorium. Haar eerste optreden dankt ze aan Leon Cornell en van die dag af stond ze onverpoosd achter de microfoon bij, in de muziekwereld, klinkende namen als Jerry Eve, Marcel Helelmans en Willy Rockin.
Ze trad in het huwelijk met H. Leurentop op 28 oktober 1959 in de Sint-Willibroduskerk in Antwerpen. Om het tegendeel te bewijzen van haar toenmalige hit "Papieren rozen" gef de bruidegom haar een prachtig boeket echte rozen.
Ze gingen in een huis in Antwerpen wonen, aan de Van Montfortlei 71.
Enny Denita moet nu 83 jaar zijn en aan een recente foto te merken ziet ze er nog erg gezond uit !

Op de foto links : Enny Denita zingt in de studio van Olympia Records in Brussel haar eerste plaatje. Alles werd toen nog op samen op- genomen. Eén foutje van een muzikant van het orkest of van de zanger(es) betekende meteen dfat het hele nummer moest worden hernomen. Gelukkig voor Enny denita was Louis Marshall een ervaren producer die al heel wat nieuwe talenten had begeleid.

De platenfirma en muziekuitgeverij hadden alle vertrouwen in de eerste opname van hun nieuwe vedette. Zoals boven links te zien op de publiciteit in het muziekblad "Juke Box". bemerk dat niet "Veelbittere tranen" maar "Jong van hart en grijze haren" aanvankelijk het A-kantje van de plaat was. Toc was het "Veel bittere tranen" dat als een rakket naar de top van de hitparade schoot (zie helmaal rechts op de foto).
De tweede plaat van Enny Denita "Waarom" / "Rode anemonen" verkocht weliswaar goed maar ze zou nooit meer het succes van "Veel bittere tranen" evenaren. Annie de Reuver zong trouwens het nummer ook in Nederland op de plaat en in de hitparade.

 
DE GROTE VARIETEPRIJS !!

In die tijd was "De Grote Belgische Variétéprijs" van de toen populaire Radio Luxemburg de springplank voor jong talent. Zo was Salvatore Adome een van de eerste winnaars en Dan Ellery mocht als beloning voor zijn overwinning de volgende tournee mee maken met gevestigde sterren als Enny Denita en Frieda Linzi (zie foto's boven).
Enny Denita schilderde en verzamelde platen en goede zangers en orkesten. Dat Ray Franky ook "Bittere tranen" opnam vond ze maar niets. Ze vond dat die tekst niet paste bij een man... Haar favoriete zanger was trouwens Jean Walter met wie ze graag een plaat had opgenomen. En voor we het vergeten haar artiestennaam komt van de voornaam van haar vader "Denis", vandaar "Denita" !

 
HET EERSTE VLAAMSE GOUD !!!

In de USA kreeg en qartiest na de ver- koop van 1.000.000 platen al een gouden plaat. In de Benelux-landen was een dergelijke verkoop niet haa-lbaar. Dus werd er zo'n gouden plaat uitgereikt na verkoop van 100.000 expl. De eerste kreeg Johnny Jordaan voor "Bij ons in de Jordaan". Hierna de Belgische Chakachas voor "Eso es el amor". Bijna tezelfdertijd kreeg een overgelukkige Enny Denita, als eerste in Vlaanderen  de  gouden  plaat  voor

 

"Veel bittere tranen". Op de foto boven rechts : uitgever Jacques Kluger, Louis Marischal producer bij Olympia, Enny Denita en de heer Jansnes (van de firma Sobedi die o.m. Olympia Records en een eigen platenperserij bezat), In de kolom hier naast klikken op "Vlaamse Vedetten Album" en daar is een afbeelding te bekijken van "Bittere tranen" zoals het op "Artone" verscheen.

 
ENNY DENITA OP 45t !

"Ik ben de hemel dankbaar" (foto links)was nog een van de platen die Enny zong op "Olympia". Toen ze overstapte naar "Philips" nam ze "Spaar je tranen" (foto rechts) op in een vergeefse poging om het succes van "Veel bittere tranen" te even- aren. Ook het B-kantje van die plaat " 's Avonds bij het licht der maan" was helaas niet van die aard om hieraan veel te veranderen.

ENNY DENITA VROEGER EN NU :
  Vlaamse Vedetten Specials    Vlaamse vedetten menu   
 
copyright  ©   euromediArts   |  alle rechten voorbehouden   |  redactie : Carolien van der Weerd, Jean Brits en Marc De Vlierger
origineel verantwoordelijk voor tekst, webdesign en grafiek : Marianne Dupont en Jos Verlinde
Gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating
Vragen, suggesties, medewerking aan het Show Web : 
stuur een e-mail naar de redactie