onze websites : euromediarts| Show Web | Radio Web | TV Web | Film Web | 50's Web | Norbert Web | Nieuwm | Zoeken | Contact
 
OVERZICHT VAN
DE MEER DAN
100 PAGINA'S
VAN HET SHOW WEB
 
  WILLY LUSTENHOUWER
  BRUGSE UILENSPIEGEL

   Zo'n 17 jaar was Norbert toen hij voor het muziekblad "Pick Up" op blz 1
   een paginalang artikel schreef over de Brugse zanger-humorist en
   cabaretier. In 2005 is het 10 jaar geleden dat hij overleed. Hieronder al-
   vast enkele passages uit dit artikel geschreven in een 'sappig' Vlaams :

   (.. )  Hoe hij ertoe gekomen is artiest te worden ?
   "Och", zegt Willy, "hoe geraakt een mens aan 't vrijen? Zonder
   dat ge 't weet h. Ge ziet iets dat u aanstaat, ge loopt erach-
   ter, en...'petat'...vr ge 't goed weet, is 't gebakken !  ...  Ge
   moet de handen uit de mouwen kunnen steken, 't moet een
   beetje 'meewillen', en dan zijn er nog een paar mensen lijk 'n
   Xavier Geerolf, 'n Lucien Delbarre, 'n familie Janssens (nvdr :
   de eigenaars van het platenlabel van Willy "Olympia Records")
   'n Fons De Boeck,  enz. die een handje moeten toesteken of
   anders wordt het "noppes".
   Jarenlang ben in ook de 'gewone' geweest ... tot ik 'almeteens' "Ziej van
   Brugge, zet je vanachter" op de fonoplaat heb vastgelegd, en dat was
   het sein om een paar trapkens hoger te klimmen."  (...)     (Uit "Pick Up" 
   van maart 1960 - het zilveren jubileum werd gevierd op 25 maart 1960)
"RECLAME" MAKEN

 Willy Lustenhouwer bekijkt glunderend het eerste nummer van "Pick Up" dat in offset en in kleuren werd gedrukt. Naast hem Luc Van Hoesselt. Luc was een Kempenaar die de hele tijd dat hij ook als zanger actief  was in Brugge heeft gewoond. Traditioneel kwamen de West-Vlaamse artiesten zelden aan bod in de nationale muziekbladen. Pas toen Norbert (hoofd-) redacteur werd bij de populairste muiziekbladen kwam daar verandering in. Willy en Luc hadden dan ook redenen te over om wat publiciteit te maken voor die bladen.

"BROERE"

Al zijn eigen liedjesteksten (en dat waren er honderden) liet Willy op muziek zetten door Roger Danneels. Hij noemde hem 'broere' en zij waren 'twee handen op n buik". Roger, net als zijn vader een populaire accordeonist, maakte als orkestleider van een ei-gen ensemble opnames voor diverse grote platenlabels. Hij speelde ook uitstekend orgel (Hammond) en was een gevierd muziek-leraar. Aan het Koniklijk Conservatorium van Gent be-haalde hij  met grote onderscheiding een diploma van fuga, har-monie en contrapunt. Hij was dan ook een uitstekend componist.

VEEL BITTERE TRANEN

Als zanger maakte Willy Lustenhouwer zijn grote hits voor een van de oudste Belgische labels : "Olympia". Rechts op de foto : "Madammeke" Janssens, die de directie had van de platenaf-deling. Links een andere  vedette van het label : Enny Denita, die in 1958 een megahit scoorde in Nederland en Belgi met "Veel bittere tranen". En de man die haar op  zijn knien vergiffenis vraagt is natuurlijk ons aller Willy. Toen Mevrouw Janssens in 1967 met  'HEY' - een label speciaal voor jongeren - startte was Norbert de eerste artiest die ze aantrok. Het bleef in de familie...

"KUS KUS POLKA"

Op de foto rechts achteraan is Willy zijn grote hit uit 1958 "Kus Kus Polka" aan het oefenen. Het was trouwens voor geen enke-le Bruggeling een geheim dat Willy een rasechte "ladies man' was. De foto werd genomen in de bar van Hotel Portinari n.a.v. het jaarlijks  "BAF Artiestenbal" (de Brugse Artiesten Federatie). De schuchtere jonge man links is niemand minder dan Will Tu-ra, die toen zijn allereerste stappen als solo zanger zette. Wie de andere personen zijn konden wij helaas niet achterhalen. Mocht iemand ze herkennen : stuur ons een e-mailtje. .

VOLKSVRIEND

Een jaar nadat Willy Lustenhouwer in 1957, met een in het Brugs dialect gezongen liedje "Zie je van Brugge, zet je vanachter",  nr 1 werd op de nationale hitparade.  Mensen kijken naar een optre-den van Willy op de braderie van de Sint-Katelijnestraat in Brug-ge. Gewone volksmensen. Want dat was het publiek dat hij zijn hele leven zou trouw blijven en dat  hij met zijn "One Man Show" zelfs zover kreeg dat ze voor het eerst in hun leven naar een op-treden in de Stadsschouwburg gingen kijken.

"LEUTE" MAKEN

Op de foto rechts Paul Broekx, Willy Lustenhouwer en Norbert tijdens een muzikale repetitie voor de 'One Man Show'. Er werd wat afgelachen maar ook ernstig gewerkt want na het overlijden van Roger Danneels waren Paul en Norbert de "huiscomponis-ten" van Willy geworden.   Het repetitielokaal was gelegen recht-over de ingangsbaan naar de grootste Brugse begraafplaats. Op de hoek van die laan was (en is) trouwens een caf met de veel-zeggende naam : "Beter hier dan verder.".

EEN MONUMENT
VAN EEN NR 1 HIT...

Links de originele 45t hoes ( de eerste was
een 78t in een hoes van het Olympia label)
van het allereerste in het dialect gezongen
nummer dat wekenlang aan de top stond
van de Vlaamse hitparade. De titel  was "Zet
je van achter" maar in de volksmond werd
dat "Zie je van Brugge" omdat dit de eerste
lijn was van de refreintekst die Willy in het
onvervalst Brugs en West-Vlaams zong.

WILLY NAM WEER
EENS AFSCHEID...

Voorpagina nieuws : Willy nam afscheid van het ar- tiestenleven. Maar het bloed loopt waar het niet gaan kan er zouden nog vele "One Man Shows' volgen.

WILLY, YVONNE
EN ERNST HAPPEL

Op de foto rechts : De le-gendarisch trainer Ernst Happel en de meter van de spionkop van Club Brugge krijgen een eerste plaatje met een liedje voor Club, geschreven door Willy.

EEN STANDBEELD
VOOR EEN MONUMENT

(tekst in voorbereiding)...
...
...
...
...
...
...
...
...

  Vlaamse Vedetten Special menu  Vlaamse vedetten menu  
 
copyright  ‚©   euromediArts   |  alle rechten voorbehouden   |  redactie : Carolien van der Weerd, Jean Brits en Marc De Vlierger
origineel verantwoordelijk voor tekst, webdesign en grafiek : Marianne Dupont en Jos Verlinde
Gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating
Vragen, suggesties, medewerking aan het Show Web : 
stuur een e-mail naar de redactie