euromediArts websites :  Home | Service Web | Show Web | Radio Web | TV Web | Film Web | 50's  Web | Norbert Web | Zoeken | Nieuw op de websites
Sylvianne
BIO'S / VERHALEN / FOTO'S / EN WAT JE NOG NIET WIST VAN...
klik op de KNOP
hierboven voor
INTERNATIONALE
VERHALEN
 
OVERZICHT VAN
DE MEER DAN
100 PAGINA'S
VAN HET SHOW WEB
HERINNERT U ZICH DEZE NOG... ??

Sylviane Coigné, geboren te Geraardsbergen op 25 april 1953, volgde conservatorium samen met Ignace Baert (foto links onder). Er werd een eerste plaatje opgenomen via Erik Marijsse, op het E.M.-label : "I'm in love with you" in 1971. Erik bracht haar in contact met Sylvain Tack (foto links onder). Deze bracht op zijn "Start" label "Ik bewonder jou" uit dat hitparadenoteringen had eind 1971, begin 1972. Meteen werd ook begonnen met een eigen orkest "The Phantoms". Ze ondervond toen ook dat een zangcarrière geen werk van één dag is. Er verschenen andere 45t van haar o.m.: "Neen jongen ik vergeet je nooit" en dan op "Decca" : " Mijn ABC".

Ondertussen leerde ze haar echtgenoot Dirk Renders kennen, welke gitarist was bij haar begeleidingsorkest. Het nummer "In all I see" verscheen op het "Big Ben" label. Ze trad zeer regelmatig op en nam heel wat 45t op : "Wasted words" en "It's magic" op "Ronnex" (Albert Van Hooghten), "Dans met mij" op "Vogue", "Jij maakt me stapelgek", "Duizend keer", "Ik hou zoveel van het leven" op "Scorpion". Hitparadenoteringen kwamen in 1985 met "Liefde met z'n twee" en met "Als de nacht op haar wacht". "Als je eenzaam bent" noteerde in 1986 en "Ik voel me goed" in 1992. Sylviane trad ook op in het hotelcircuit in België en Nederland, o.m. met collega Dirk White uit Geraardsbergen.

Ook een zijsprongetje naar Duitsland bracht succes als live-zangeres. Sylviane scoorde nooit grote hits, maar maakte degelijke platen en ze is uitstekend in live-optredens. In 2006 verscheen van haar de CD "Het beste van Sylviane" op "Scorpion" (afbeelding hoes te vinden in het fotoalbum) van de uitgeversgroep D & V, van twee bekende heren uit de muziekwereld : Henri Spider (Deschuyteneer) en Eddy Govert (Van Mouffaert), deze laatste ooit nog orkestleider van Norbert's band en ook bekend onder tientallen schuilnamen zoals "Le grand Julot"). Sylviane treedt nog steeds op in Wallonië en het grensgebied met Frankrijk
Haar man, Dirk Renders heeft de "Surprise" opnamestudio te Geraardsbergen (foto  onder links : Sylviane in de studio met DJ Soul Stonzy) . Dirk treedt solo ook op voor seniorenverenigingen in Vlaanderen, soms ook samen met vrouwtje Sylviane.
(tekst met dank aan Jean Brits)

MIJN GROOTVADER WAS ILLUSIONIST...

Robert de Meulder stuurde ons een e-mail met de vermelding dat hij zijn grootvader Louis Tovaro opgemerkt had op een fo- to op de Show Web pagi- na "Vlaamse vedetten op een foto 1961". Tovaro was een dichter, illusionist, goochelaar, een manusje van alles in het Variété-theater dat toen erg populair was.

BEKIJK EEN POSTER VAN LOUIS TOVARO :    
EDELE GASTEN

De gebroeders Poppe, zijnde Ivan, Paul en Ray begonnen samen met Riet Bra- cke (vrouw van Ray) en Herman Van Caekenberghe als "The Campground singers" in 1964 met voornamelijk gospel en close-harmony muziek.
Aangezien er geen groot afzetgebied was in het kleine Vlaanderen evolueerden zij stilaan tot Nederlandstalige liederen met poëtische, droeve en ook humoristische inslag, de ware troubadours dus. Ze veranderden in 1967 ook hun naam in de "Elegasten" , afgekeken van het verhaal "Karel en de Elegast". Na een TV - optreden kregen ze een platencontract bij Cardinal records, van Rocco Granata.
In 1969 haalden ze een groot succes met het liedje "Wat heb je vandaag op school geleerd". In dat jaar kwam ook een eerste langspeelplaat uit onder de naam "De Elegasten" en kregen zij een overvloed aan optredens in binnen- en buitenland. Hun liedje "Harbalorifa" werd ook gebruikt als openingsmelodie van een gelijknamig radio 2 muziekprogramma.
Een muzikale mijlpaal was ook de elpee "Kathmandou". Eén kant van de plaat werd volledig ingenomen door het muziekstuk "Kathmandou", te ver- gelijken met een soort oratorium. In mei 1975 zouden ze een gouden plaat overhandigd krijgen voor de verkoop van 50.000 lp's.
Vanaf 1973 traden ze op met een to- taalspektakel van klank en licht, uniek in Vlaanderen in die tijd. "Praten, Zingen, Dansen" was een kompleet showgebeuren.
De zesde langspeelplaat " 'n Ogen- blikje" was muzikaal zo tot in het detail uitgewerkt, technisch bijna perfect gemaakt en met stevige orchestraties onderbouwd dat sommige van deze nieuwe nummers erg in de smaak vielen vooral dan in Nederland. De Ele- gasten onderhielden van toen af bijna een regelmatige lijndienst tussen Vlaanderen en Nederland.
Op 12 juli 1976 hielden ze de optredens voor bekeken, ze hadden hun voetafdruk nagelaten en ze hadden een succesvolle loopbaan achter de rug. Een citaat over hen was : "Zij zongen ons een verhaaltje, een kleine boodschap, gewoon maar met smaak, zin voor verfijning en perfectie".

 
ZINGENDE (TV) NONKEL...De programma's voor kleuters, kinderen en jongeren op de Vlaamse Televisie in de jaren vijftig en zestig werden ontworpen en gepresenteerd door Bob Davidse die als Nonkel Bob onvergetelijk zou worden voor generaties kinderen. In 1960 bracht "Victory" voor het eerst een "langspeelplaat" op de markt met de liedjes die kinderen van toen af aan vrolijk konden meezingen !

LEES ER MEER OVER IN
HET JAREN 50 WEB
:

DE OPLOSSING VAN EEN RAADSEL...

Een foto van een zangeresje uit de Kempen kreeg ik toegestuurd met de vermelding "Ze was heel bekend in Limburg  maar ik weet niet meer hoe ze heet !".  Wekenlang plaatste ik daarom bovenstaande vraag op deze pagina van het Show Web tot... de verlossende e-mails van bezoekers de oplossing vrachten. Met dan dus aan Nicky, Florent en Denise voor de foto's en de commentaar. En nu de oplossing : De échte naam van Peggy is Alice Willems (dochter van Garage Willems uit Waterschei) en ze is getrouwd met ex-voet-baller Leon Dolmans (die zelfs geselecteerd werd voor de Belgische nationale ploeg de Rode Duivels). Zij heeft verschillende singles uitgebracht en ook nog gezongen met "The Classic Illustration" (nu herleid tot Duo Classic Illustration). Deze band begeleidde vroeger Harry Herman en Peter West. Singles van Peggy zijn o.a. "Ik wil met je trouwen", "De ware man", "Die zoen", "Excuseer Meneer" (hier kon je de speciale uitspraak van "R" waar Peggy voor gekend was, prima beluisteren), " In Acapulco" en het populaire "Carnaby Street". Zij en haar man baten nu een taverne uit in Tongeren en naar het schijnt kan men er heel lekkere spaghetti bestellen.

TOEN ONS MA (ANNY RANKE) NOG EEN VEDETTE WAS....

Op de redactie van ons Show Web kregen wij een heel speciale e-mail toegestuurd. Sandra Wouters vertelde ons de jongste dochter te zijn van Maria Wouters. En een jeugdige moeder Wouters trad op als zangeres "Ria Vera". Tot ze in 1961 deelnam aan dé Vlaamse talentenjacht "Ontdek der ster" op de Vlaamse TV (nr. 2 op de foto links onder). Hierdoor kon zij haar platendebuut maken bij "Palette" (zie publiciteit uit diverse tijdschriften hier onder) en werd er ook een spiksplinternieuwe foto van haar gemaakt (zie foto rechts). En die werd gepubliceerd in de populairste muziektijdschriften van 1961, zoals de teksten en publiciteit die te bekijken zijn onder de foto's. Na haar solocarrière maakte ze tot 1979 deel uit van het TV-koor de "Bob Boon Singers" (zie foto onderaan rechts).
In die "Ontdek de ster" waren de andere laureaten Staf Wesenbeek (nr. 1 en de vader van Lynn Wesenbeek), en Simone Simons (nr. 3) een zeventienjarig meisje uit Mortsel.

Anny Ranke's nieuwe schijf : "Eenmaal komen wij weer samen" (de Vlaamse versie van het Duits Eurovisielied 1961) en "Honderden soldaten" (een werkje van Jef Trappeniers en Luc Verbist).
In het station ziet een meisje "Honderden soldaten" van de trein stappen doch haar jongen is er niet bij. Om de sfeer van het station weer te geven heeft men in de Palette studio's technische acrobatieën moeten doen. Het was inderdaad niet mogelijk het lied in het station zelf op te nemen. De bijgeluiden waren te storend. Dan maar in de studio proberen ! Het resultaat ? Schitterend !
....

DE "SUPER" PRESENTATRICE...

Op VTM, de in 1989 pas gestarte commerciële TV in Vlaanderen, dacht men te scoren met een Top 50 en er  werden er opnamen gemaakt in Boudewijnpark te Brugge. Naast een piepjonge Koen Wouters presenteerde ook ene Francesca Van Thielen. En die zonderde zich tussen de opnamen af in het Dolfinarium en moest telkens op de set worden ge- roepen. Emiel Spelaert was enthousiast toeschou- wer en stuurde mij de publikaart (zie foto hiernaast) die aan de fans werd uitgedeeld. Koen zette gewillig een handtekening in het album van Emiel, maar Francesca keerde hem hautain de rug toe. Dat zij vanaf  toen een bewonderaar minder telde zal wel niemand meeer  verbazen...

DE EERSTE BLINDE VLAAMSE VEDETTE........
  In 1960 verscheen in het muziekblad 'Pick Up' een artikel (zie rechts) met foto (onder midden) over Jos martin en zijn nieuwste Hebra single "Baby serenade" en "Kitty Gitaar". Hij was de eerste blinde Vlaamse platenvedette.  In 2006, 46 jaar later,  is hij 75 jaar en zingt hij nog steeds als veelgevraagd zanger-entertainer. Dankzij de Publishing Group Deschuyteneer & Van Mouffaert  werd een jubileum CD van 50 jaar Jos Martin op de Markt gebracht (onder).
ZINGENDE PATERS....

Wie denkt dat  Frater Venantius van Wim Sonneveld de enige Zingende Pater was in de Benelux.  Nee dus. In Vlaanderen was er in die tijd de zingende Pater Mestdagh (  links ) die de kerkgemeenschap muzikaal de blijde boodschap verkondigde.  In die tijd kwam nog niet alle heil uit de USA of het UK. Onze zingende paters waren een Nederlandstalige versie van hun zingende confraters in Frankrijk zoals Père Aimé Duval (zie de hoes onder).

(SPORT)VEDETTE IN
HET ZIEKENHUIS

Iedereen getuigt dat het moeilijk was om in de Vlaamse showbizz een kerel te vinden die sportiever was dan Jimmy Frey. Zijn grote passie was voetbal. Enkele jaren geleden werd Jimmy Frey ernstig ziek. Op latere leeftijd een ziekte als kanker te overwinnen was niet evident. Maar dat hij toen niet voor het eerst in het ziekenhuis belandde bemerk je op de foto onder : Jimmy in 1968 en met kort- geknipte haarbos.

EEN BEZIGE BIJ :
EDDY ROMY

Als 5- tot 12-jarige stond hij reeds als kindsterretje op de planken met show-coryfeën als Tony Bell, de Strangers en Bobbejaan Schoepen. Daar blijft het niet bij. Hij neemt enkele plaatjes op en samen met Nicole Josy volgt hij zang- en mu- zieklessen bij Pol Loos. Op latere leeftijd neemt hij het pseudoniem Eddy Romy aan en na een poosje komt het plaatje "Kus me / Mini Mini" op de markt.  Met zijn eigen orkest, het Eddy Romy-Kwintet is hij een graag geziene artiest op talloze bals. Voor alle arrangementen te- kent Eddy steevast zelf. Op zijn op- merkelijk palmares o.m. een eigen kinderprogramma en de Eddy Romy Show, een totaalspektakel met zang, dans, humor en muziek. Hij duikt op in shows met Will Ferdy, Jacky Lafon, Bob Benny, Samantha, Gaston & Leo e.v.a. Tegenwoordig monden zijn acteerambities uit in allerlei gastrollen voor Vlaamse series : Wittekerke, Familie, Spoed, Verschoten & Zoon e.a.

copyright  ©  euromediArts   |  alle rechten voorbehouden   |   redactie : Carolien van der Weerd, Jean Brits en Marc De Vlieger  |  origineel verantwoordelijk voor tekst, webdesign en grafiek : Marianne Dupont en Jos Verlinde
Gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating
Vragen, suggesties, medewerking aan het Show Web : 
stuur een e-mail naar de redactie