Een verhaal van doorzetting en hard werken. Tony werd te Teralfene geboren als Frans De Schrijver op 12 juli 1950. Muziek zat in de familie, zijn oudere broer Mike Steve was de leider van een plaatselijk orkest. Tony begon er als 13- jarige gitaar te spelen. Toen het orkest ontbonden werd ging Tony zijn eigen weg en speelde gitaar en zong ook bij diverse orkesten. Hij schreef zelf een aantal eigen nummers en dat resulteerde in een eerste single "Zeg niets aan Marleen" in 1972. Datzelfde jaar bracht hij nog een plaatje uit met als titel : "Geef mij jouw liefde" (een vertaling van de Franse hit "C'est ma prière" van Mike Brant) en hiermee kreeg hij nationale bekendheid. Men vroeg hem als lid van de Belgische ploeg voor het "Jes Festival" in Oostende in 1974, wat de ploeg een derde plaats opleverde en voor Tony de prijs van de minister voor Nederlandse cultuur . Dankzij de steun van Radio Mi Amigo scoorde hij een hit met "Mi Amore Angelica" o.m. in de Vlaamse Top 10. Het daaropvolgende jaar, 1975 werd een rampjaar, Tony 's echtgenote stierf plots op jonge leeftijd, net op 14 februari, St.-Valentijn. Hij verwerkte die klap echter met hard werken en kreeg de kans om als geluids - en lichttechnieker héél Frankrijk door te trekken met de show van de Franse artiest Fréderic François.

Tony was technisch goed onderlegd en hij ontwikkelde ook zelf foto 's in zijn eigen donkere kamer, iets wat in dit digitaal tijdperk klinkt als een term uit het stenen tijdperk. Hij leerde een jonge artieste kennen en met zijn ervaring stak hij voor haar een show in mekaar. Meteen het debuut van Emly Starr. Steeds geruggensteund door Tony werd zij onze "disco queen" van die tijd en zong o.m. Japan plat met hits als "No no sheriff" en "Santiago lover". En toen werd Emly Starr mevrouw Winter. Tony volgde de technische evolutie op de voet en startte met het "Globe Show Center" in Denderleeuw. De eerste opnamen van het VTM muziekprogramma "Tien om te zien" werden daar in één van de televisiestudio 's opgenomen, trouwens de titel van dit programma was bedacht door Tony. Het show center werd als audiovisueel bedrijf steeds verder uitgebouwd (het heeft zelfs een afdeling in Dubai) en Tony voorziet tal van events in héél Europa en daarbuiten van licht en geluid. In de TV-studio 's gevestigd Globe Show Center in Denderleeuw werden ook alle programma's geproduceerd voor, en uitzendrechten verkocht aan "Roj TV" een Koerdische zender die via de "Hotbird 13 Oost satelliet uitzendt via Denemarken. Dat was een doorn in het oog van de Turkse regering, die in België huiszoekingen in het gebouw liet verrichten, wel onder protest van diverse Vlaamse politici.
Maar Tony is en blijft een sympathiek man die met hard werken een succesvol bedrijf opgericht en gelanceerd heeft.

Show redacteur Jean Brits (foto links) met Tony Winter op zo- meztournee. En een optreden van Tony in het Het Center met Norbert die spe- ciaal voor Tony de klanktechniek ver- zorgt. (foto rechts).

Meer over Tony Winter in het  Vlaamse vedetten, Vlaamse vedetten fotoalbum, Vlaamse vedetten stickers,

VAN JAREN ZESTIG NAAR DE JAREN 2000...

De voorverkoop voor Het Schlagerfestival 2013 loopt als een polonaisetrein. Daarom is een concert toegevoegd. En zeggen dat het allemaal begin in...1965. De vedetten waren toen : Rudy Anthony, Jimmy Frey, Jacques Raymond, Willlly Williams, Walter Jung, Harry Herman (†) , Willy Sompel, Joske Harris (†), Ferry Devos, Louis Neefs (†), Ronny Temmer, Tonia, John Larry), Anita, Liliane, Nicole Josy, Kalinka, Dea Doll. Herken je ze nog en kan je ze terug vinden op de foto 's ? Ook de vedetten die er bij waren... 47 jaar later : Christoff / Frans Bauer / Jo Vally / Willy Sommers / Dana Winner / Samantha / Bart KaÃ?«ll / Get Ready / Sam Gooris / Roxeanne & André Hazes jr. / De Romeo 's / Frans Duijts.

KOEN WAUTERS, WIE IS DAT ?

PHILIPPE DERLUYN HERINNERT ZICH...

Een fijne herinnering aan uit de tijd toen ik in de Peegie (aan het station van Roeselare) draaide. Op een avond was er een optreden van Clouseau in zaal "De Beurs" (ook aan het Stationsplein). In de grote zaal was er iets van 180 mensen aanwezig. Bitter weinig in zo 'n grote zaal. Danny Vuylsteke kwam met regelmaat bij mij langs toen ik draaide, en hij was ook in De Beurs en had Koen Wauters verteld om eens binnen te springen omdat de dj daar hun singel "Anne" draaide. Koen Wauters kwam na hun optreden binnen, lange zwarte regenjas en hij was terecht blij dat hun toen "onbekende" singel werd gedraaid. Een aantal meisjes stonden ongeinteresseerd langszij. De volgende week stonden zij in 10 om te zien ... Waarop redelijk wat jonge meisjes die plaat opeens kwamen aanvragen, ook diegene die langs hem hadden gestaan een week eerder. Toen ik hen "daarop" attent op maakte sloegen ze zich voor het hoofd dat ze het moment van hun "eerste ontmoeting" over het hoofd hadden gezien. Als herinnering aan de start van Clouseau kan dit wel tellen ! ( tekst : Philippe Derluyn)

WAS DIT NU ZESTIG OF ZEVENTIG  ?

GEEN WONDER DAT HIJ LACHT...

Boven links The Criminals uit Halle met zanger Paul. Rechts boven : Vlaamse topvedette Paul Severs die werd begeleid door...The Criminals. Net als die Samson uit de bijbel kreeg PaUl meer succes naarmate zijn haar langer werd. Met zijn nummer "Geen wonder dat ik ween" maakt Paul in 2007 een denderende come back. Niet in het minst omdat het liedje de titelsong is van de Vlaamse film "Firmin". Als ik Norbert mag geloven verdient niemand méér dan Paul dit nieuwe succes.

OPEN EN BLOOT....

De eerste blote kont op de BRTN (nu VRT) was die van (kleinkunst ?) zangeres Mary Porcelijn die zingend door de duinen liep. Vlaanderen stond op zijn kop en kranten er vol van. Mary is ondertussen de 60 voorbij en er is dus weinig kans dat ze die stunt nog zal herhalen. Trouwens niemand zou er zich nu nog aan storen. Dat was wel even anders is de tijd van Canzonissima en met collega 's als Marva en zo.

TACHTIG IS PRACHTIG.....

In 2007 werd Will Ferdy er 80 en dat wordt uitbundig gevierd. Want de Charles Trenet, of beter Maurice Chevalier (want die zong ook tot voorbij de 80) van het Vlaamse lied ziet er boven links nogal beteuterd uit. Dat ligt niet alleen aan de slechte kwaliteit van de foto maar Will had voor het "betere" Vlaamse lied gekozen en dat was nu niet het favoriete repertoire van de Vlaamse platenbonzen. Daarbij had hij de voor die tijd onzalige gedachte zich te "outen" als homo wat hem op slag zo goed als werkloos maakte. In de jaren zeventig deelde hij aldus het lot van honderdduizenden arbeiders en bedienden (foto rechts boven).

AL GORE ZAT NOG OP DE SCHOOLBANKEN...

En Louis Neefs (boven links) zong al "Laat ons een bloem" en klaagde op scherpe toon maar met zijn warme stem de verloedering van het milieu aan. Nu, lang na zijn overlijden, wordt hij gevierd als een held. Maar toen oogstte hij een tegenvallende platenverkoop en in sportzalen een mager applausje. Toch was hij hiermee een trendzetter. Want de Vlaamse televisie ging aandacht besteden aan het probleem en bracht kleinkunstzangeressen als Della Bossiers (boven rechts) op het scherm met onheil voorspellende 'betere' liedjes.  Liefst tegen de desolate achtergrond van fabrieken en rokende schouwen.

 

THE VOICE EN DE PRUIK....

Boven links : The Voice of America, of China, of Europa, u roept maar. The Voice of Ertvelde was in die dagen beter op zijn plaats, want ons aller Eddy Wally was dan nog de koning van zijn eigen "dancing" in het Oost Vlaamse Ertvelde (België) waar bussen meermaals per week ladingen schlagerliefhebbers op leeftijd uit Vlaanderen en Nederland naar toe brachten. En rechts boven Rita Dee, die net Rita Deneve was geworden, en voor "De allereerste keer" ten tonele kwam met een enorme pruik. Dat was trouwens ook de titel van haar grootste hit die ze tot in 1994 bij elke optreden "mocht" ten gehore brengen.

MIKE ACHTER DE MI(KE)ROFOON EN SOMMERS IN DE ZOMER...

De jonge man boven links zou het later nog ver schoppen. Niet zozeer als DJ op de radio, TV, feesten en partijen en in discotheken. Want als DJ kon hij nog heel wat opsteken van zeezender collega 's die het inspreken van een plaat doodgewoon vonden, iets wat Mike nooit helemaal onder de knie kreeg maar dat hem niet belette om de populairste (BRT) DJ te worden. En later de oprichter en een van de grote bonzen van de succesvolle commerciële VTM TV.  Rechts boven Willy Sommers die van Mike de gelegenheid kreeg om weer in de belangstelling te komen als presentator van "Tien om te zien" op VTM. Hier doet Sommers zijn naam alle eer aan door in zijn gloriedagen aan het zomerse strand te poseren.

 

DE BARD ZONDER EN DIE MET DE BAARD.....

..en gitaar op de foto boven rechts is, volgens Johan Morris, John Lundströhm Senior, een Antwerpenaar met Zweedse roots. Rond 1975 leidde hij workshops om muziek te leren maken met zelfgemaakte in-strumenten. Hij zong ook wel "plezante" volksliedjes zoals "Het Snorrenlied" :  "Den iene zei dit en den andere zei dat, maar ne smoel zonder snor is precies een bloet gat"... Op de foto links boven herken je natuurlijk Raymond van het Groenewoud mét nog wat haar op de kruin. Die haardos  is nu bijna volmaakt verleden tijd maar dat belet Raymond  niet om de ene na de andere knappe dame in het huwelijksbootje  (en in bed) te krijgen. "Een man moet niet altijd mooi zijn..." was het favoriete deuntje van mijn opa.

EN TOEN KWAMEN DE ZEEZENDERS....

Tot er ook Vlaamse zeezenders als "Radio Atlantis" en "Radio Mi Amigo" in de lucht kwamen waren zij de onbetwiste koningen van het DJ-werk op radio en voor drive-ins (toen nog "discobar"). Als tegenhanger van de zeezenders kreeg JAN (Schoukens) van de VRT de opdracht om een jongerenzender op te zetten. Dat deed hij tot enkele jaren geleden. Het werd een sterke nichezender maar benaderde bij lange niet het overdonderend succes van de "piraten". JO (met de Banjo) zette een punt achter zijn popprogramma bij BRT 2 en bleef nog jaren actief, vooral bij de "Joepie drive-ins". Nu is hij pu- blieksopwarmer bij TV-programma 's zoals Ben Crabbé 's "Blokken". MIKE (Verdrengh) was veruit de succesvolste. Hij stichtte de bij de start ontzettend populaire eerste commerciële tvzender in Vlaanderen : VTM. Toen de directie hem niet meer volgde kreeg hij zijn ontslag, mits een forse "gouden hand". Hij werkt tegenwoordig sporadisch weer voor de zender. Van DANIEL is ons weinig of niets bekend; Wie ons kan helpen stuurt een e-mail naar het gekende adres. ERIK (Dillens) zou later met Ben Stassen medeoprichter worden van D & D Entertainment Group. . ZAKI (Dewaele) werd manusje van alles in de radio en tv-wereld. Is nu vooral gekend als de vader van zijn wereldberoemde zoons en DJ 's.

we denken nog FRANK ALWIN

We schrijven 1974 toen we voor de eerste maal hoorden van Frank Alwin. Als Frank Van der Steen werd hij geboren in het Vlaams - Brabantse Asse op 11 februari 1950. Het prille begin van zijn zangcarrière situeert zich bij het Koor van de Basiliek van Koekelberg. Als 15 ¬ jarige debuteert hij als gitarist bij The Ricardo 's en vormt enkele jaren later zijn eigen groep "The Special Four". Die muzikanten bleven zijn begeleidingsgroep, The F.A. Collection toen hij als Frank Alwin een poging deed de hitparade te bestormen in 1974 met zijn eerste single onder die naam, getiteld: "Oh oh Melanie". Onder het pseudoniem "Ronny Remiss" had hij ooit al een plaatje gemaakt met het liedje "Jij bent formidabel". Lukte het niet van de eerste maal, in 1975 bracht Frank een 2e single uit : "Trouw niet met die ander". Buiten lokaal succes in en rond Asse bracht die plaat toch nog niet de doorbraak. Die kwam er wel in 1976 toen Frank met "In gedachten" de Zomerhit van Radio 2 won in Blankenberge. Kort daarna besliste de holding BASF haar artistieke afdeling, en dus ook Frank 's platenfirma, op te doeken. Door het toenmalig dieptepunt van de Vlaamse muziekindustrie vond Frank geen nieuw platencontract meer en moest noodgedwongen zijn zangloopbaan stoppen in 1977. Hij zou nog actief blijven als presentator o.m. bij Radio Contact en Radio Seven. Bij de start van VTM stelde hij zich nog kandidaat voor de presentatie van het programma "Wie ben ik", maar uiteindelijk ging die naar de jonge Goedele Liekens. Frank woont momenteel in het Vlaams - Brabantse Wambeek.
Foto en platenhoezen op :
Vlaamse vedetten fotoalbum
Ook op de pagina :
Vlaamse vedetten
Frank Alwin is ook te beluisteren op verzamel LP 's zoals deze "Originele basf Hits 3" :

ook nu nog de lieveling
van vele vrouwen
JOHN LARRY

John Larry scoorde in de jaren ' 60 een gigantische hit met 'Alleen'. Hij was dan ook enorm populair bij het vrouwelijk publiek.

Ook in de jaren '80 was hij diverse keren aanwezig in de toenmalige BRT Vlaamse Top 10 met enkele songs. Al die tijd bleef hij als zanger actief, ook al had hij, samen met zijn 2 zonen, een bloeiende platenzaak en stond hij dagelijks op vele Vlaamse markten met een CD kraam. Allemaal te bekijken in :
Vlaamse vedetten fotoalbum
John Larry ook op de pagina :
Vlaamse vedetten
John Larry ook op de pagina :
Vlaamse vedetten vroeger en nu

LEY MEMPHIS

Officieel geboren als Louis Halé op 7 april 1949 te Antwerpen nam hij in 1968 deel aan het Nationaal Zangfestival. Hij haalde er de halve finale.
In 1970 bracht platenlabel Baltic een eerste single van hem uit met het nummer " 'n Kudde schapen", wat het midden hield tussen Vlaamse folk en een protestsong. Ley had hiermee wel zijn voetafdruk gezet en nam twee jaar later de song "Free man mister J" op wat tot lokaal succes leidde. Datzelfde jaar kwam ook nog "Wat een wereld" op single uit. Zijn laatste gekende plaatopname dateert van 1973 toen hij samen met zijn vrouw, Joy, het mooie "We could manage to change the world" uitbracht. Hij houdt zich nog steeds bezig met muziek en als schrijver en woont nu in Mexico.
Foto en hoes te bekijken op :
Vlaamse vedetten fotoalbum
Ook op de pagina :
Vlaamse vedetten

FRANKIE WOODS

Hij was een vedette van de Welfare (een organisatie die voor de ontspanning van de Belgische soldaten zorgde na de 2e wereldoorlog met tournees in België en Duitsland). Hij bracht diverse singles uit in de jaren 50 , zoals : " Klokkenlied / Adios Amore" (1955) en "Ananas uit Caracas"  (1958)". Hij kreeg toen ook de bijnaam "de Vlaamse Luis Mariano".
Allemaal te bekijken in :
Vlaamse vedetten
Frankie Woods ook op de pagina :
Vlaamse platenhoezen
Frankie Woods ook in het fotoalbum : Vlaamse vedetten fotoalbumm