Sylvianne
 BIO'S / VERHALEN / FOTO'S / EN WAT JE NOG NIET WIST VAN...
klik op de KNOP
hierboven voor
INTERNATIONALE
VERHALEN
 
OVERZICHT VAN
DE MEER DAN
100 PAGINA'S
VAN HET SHOW WEB
HET VER HAAL ACHTER EEN WERELDHIT !

Geboren als Alphonse Verlacht in Antwerpen. Drummer zanger en orkestleider. Wes de uitbater van de luxe dancing Villa Montebello te Kontich uit. Al Verlane is een pure Antwerpenaar, die alle dagen speelde met zijn orkest in Villa Montebello, die omgetoverd werd tot een zeer aangename bar- dancing te Kontich bij Antwerpen. In dit zéér select kader creërde hij, met  een van de populairste combo’s van België, een elektrisch geladen ambiance.
Ondanks dat Al héél wat jaren op het podium stond is het per toeval dat hij internationale belangstelling kreeg. Dit toeval door de opname van “Sucu Sucu” door Alberto Cortez. Ondanks zijn bewondering voor deze prima zanger vond Al dat hij méér “punch” in dit nummer

kon steken. Samen met zijn muzikanten werkten ze een volledige nacht aan het nummer. Het werd opgenomen en uitgebracht met “Ping Ping” als zanger. Niemand kon voorzien dat dit lied zo’n hoge vlucht zou scheren, méér dan één miljoen verkochte singles.
Sinds 1944 heeft Al Verlane opgetreden als drummer en zanger bij de beste Belgische orkesten, hij verbleef o.m. één jaar in Zwitserland met het orkest van Bert Campbell, waar het geluk hem toelachtte in de persoon van de eigenaar van de luxuese nightclub “Horse Neck” in Knokke-Zoute, waar hij meteen tot orkestleider  van het huis gebom-bardeerd werd. Zijn combo kende toen zo’n succes dat hij snel tot het beste combo van België gerekend werd. Het orkest werd daardoor aangeworven door het fameuze Casino van Knokke, alwaar hij vele

jazz grootheden begeleid-de, zoals Ella Fitzgerald, Sa-rah Vaughan, Sidney Be-chet en anderen.
Als zanger heeft hij ook een hele boel plaatjes op zijn naam staan, zoals o.m. "Spookie Boogie", "Don’t worry ‘bout me", "Star eyes", "Bongo Twist" en LP's zoals "Festival du Rythme"

"Ching Ching" verscheen op drie weken tijd in België, Frankrijk, Nederland, Duitsland , Scandinavië en Italië. Al Verlane  kreeg er een filmcontract voor in Duitsland.

Hij kreeg aanbiedingen voor optredens, en trad o.m. op in Parijs, Milaan, Hambug,en Kopenhagen. Al Verlane schreef in een latere periode o.m. de hit “Taka Taka Takata” van Paco Paco en schreef ook nummers voor Marva, John Terra en Maurice Heijmans. (tekst met dank aan Jean Brits))

DAAR KAN MEN (NU) ALLEEN MAAR VAN DROMEN...
WORLDWIDE...

"Sucu Sucu" werd niet alleen in Vlaan- deren en Nederland een tophit (zie hoes boven) maar ook in Duitsland zo- als de hoezen hieronder bewijzen.
Het was de glorieperiode van de Juke-box en daarom drukte men dikwijls op de ommezijde van doe hoes (zie on- der) een kaartje om uit te knippen en het Jukebox register te schuivennnn

"Sucu Sucu" werd uitgebracht in 22 verschillende landen. Het werd een gouden plaat in Nederland, prijkte op de 2e plaats in de Duitse hitparade, in de Toplijsten van Amerika en top 5 in  Oostenrijk, Zweden, Frankrijk, Aus- tralië en Japan. In België stond het in april 1961 nr 4 iop de Juke Box-, en nr 5 op de Pick Up hitparade. En in Neder- land in maart 1961 nr 3 in Muziek Pa- rade en in mei nr 2 in Tuney Tunes.

 
EN WIE WAS NU DE ECHTE ALBERTO CORTEZ.....

Op de José Alberto Garcia woonde in Aarschot maar was geboren in Argentinië waar hij enkele opnames maakte op RCA. Hij kwam naar Europa met een showgroep en werd opgemerkt door een producer van "Moonglow", die hem meteen contract aanbood en "Sucu Sucu" met hem opnam onder de naam Alberto Cortez.
Maar helaas bracht rond dezelfde tijd een zanger luisterend naar de naam van... Alberto Cortez een 45t uit op het "Helia" label. Dit was de echte naam van een in Callan (Peru) geboren zanger die in Brussel woonde maar tijdens het seizoen veel succes had als zanger van de "Johnny Renard Band" die toen in Knokke optrad. Met deze band nam hij zijn eerste plaat op : "Chéri" (nee, niet deze van Eddy Wally) en "Remendo Renard". Hij daagde de andere Alberto Cortez voor de rechtbank. Hoe die rechtszaak is afgelopen weten wij niet maar van Alberto uit Peru hebben we niet veel meer gehoord. De Alberto Cortez uit Argentinië daarentegen zong nog heel wat singles en LP's bij elkaar.

EEN MUZIKAAL GRAANTJE MEEPIKKEN....

In Nederland was "Sucu Sucu" een grotere hit dan in België. Tijd dus om wat "Ping Ping" op te strijken. En omdat Al Verlane en zijn orkest meestal optraden in de Villa Montebello moest Pint Ping naar andere be- geleiding zoeken. Op de foto rechts met "The Strangers", een Nederlandse Indo band die ook in Duitsland actief was. De echte naam van Ping Ping was trouwens Eddy Helder en hij werd in 1923 ge- boren in Suriname (toen Nederlands Guyana).

Catrina Valente zingt "Sucu Sucu" op de Duitse TV. Ook wat "airplay" op de radiozenders betrof had Caterina in Duitsland meer succes dan de eerder onbekende Pint Ping.

EVEN HERHALEN...

Om nog eens duidelijk te maken wie de echte Alberto Cortez was, en wie er verantwoordelijk was voor het succes van "Suucu Sucu" bracht "Moonglow" de volgende opnames uit met de ver- melding "Mister Sucu Sucu"...

WIE BETAALD...

...krijgt de mooiste vermelding op de hitparade. Zo kon men na de songtitel "Sucu Sucu" zonder uitzondering in de muziekbladen vermeld zien : "Alberto Cortez (Moonglow) / Caterina Valente (Decca) en... Ping Ping (Fast). De reclame die "Monglow" en "Decca" lie- ten plaatsen in de muziekbladen gaf de doorslag. Niet de werkelijke verkoop. En voor wie het niet mocht beseffen, er is na al die jaren nog niets veranderd in de showwereld. Denkt eraan als je hit- parades van vandaag bekijkt !

copyright  ©  euromediArts   |  alle rechten voorbehouden   |   redactie : Carolien van der Weerd, Jean Brits en Marc De Vlieger  |  origineel verantwoordelijk voor tekst, webdesign en grafiek : Marianne Dupont en Jos Verlinde
Gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating
Vragen, suggesties, medewerking aan het Show Web : 
stuur een e-mail naar de redactie