lola
OVERZICHT VAN
DE MEER DAN
100 PAGINA'S
VAN HET SHOW WEB
DE PIONIERS IN VLAANDEREN

De foto boven is niet alleen exclusief maar ook historisch : op vrijdag 13 januari 1961 was het Apollo Theater, Koningin Astridplein te Antwerpen het toneel van het eerste tiener rockconcert in Vlaanderen. Op het toneel dan ook de "fine fleur" van de toenmalige Vlaamse rockscene : v.l.n.r. Danny Fisher en "The Spoetniks", Gudrun, Pete Monti, "The Seabirds" en "The Jokers". Lieve Olga staat niet op de foto en bij een tweede concert in zaal Select in Schepdaal werd zij vervangen door Rita Dee (Rita Deneve). De sponsors van de show waren het toenmalige populaire muziekblad "Juke Box" en Radio Luxemburg.

De presentatie werd verzorgd door Tony Corsari (fo- to links). Op dat ogenblik de populairste Vlaamse TV-presentator en verbonden aan het Benelux Theater, dat het concert inrichtte. En Annemarie (Coebergh) van Radio Luxemburg (foto links en onder), in die tijd de enige zender die aandacht had voor de onder tieners razend populaire rockmuziek.

RICKY MORVAN AND THE FENS

Ricky Morvan vormde begin jaren zestig de rock-'n-roll- groep The Fens, die heel wat op-tredens verzorgde in de provincie, maar ook verder in binnen- en buitenland. De single "Hey Lily" werd zelfs een bescheiden hitje in Frankrijk, Zweden en Duitsland. Enkele jaren later kreeg de man het "een beetje te hoog in zijn bol" en de groepsleden stapten op om The Black Boys te vormen. Ricky Morvan trekt zich terug in zijn appartement (flat) in Sint-Jozef.

Op de foto boven : Ricky Morvan in aktie. Bij zijn groep The Fens speelden toen : Norbert 'Nico' Jacobs / Leo Rombout : bas Roger Vyncke : leadgitaar Rick Vandeleene : ritmegitaar Koenraad Baete : drums

THE JOKERS

De Antwerpse rockgroep werd in 1959 op linkeroever opgericht door gitarist Jos Clauwers. Samen met Danny Pepermans (drums), Jos Raes (basgitaar en Tim Visterin (gitarist, die later solo een grote kleinkunst hit scoorde met "De Vogel"), zetten ze in 1960 een rock versie van "Ik zag Cecilia komen" op de plaat. "Cecilia Rock" betekende de doorbraak. Maar toch kwam het succes pas echt toen TIm in 1962 door Ronny Sigo als sologitarist werd vervangen.

Op de foto onder : Norbert (toen redacteur van "Juke Box" en hoofdredacteur van "Pick Up") was goede maatjes met de Jokers. Hij zou later trouwens heel wat opnames maken in de "Jokers Studio" in Schelle. Met Rony aan de knoppen en..." Ma Joker" achter de bar !

THE SEABIRDS

Rockgroep uit Oostende ontstaan uit de groep The Michaeldis, Oor- spronkelijk bestond de goep uit Benny De Wilde (zang-gitaar), Freddy Clarisse (bas) en Sylvain Van Holme (sologitaar) later kwam daar  Rudy Brissinck (drums) bij. Sylvain Van Holme was later te vinden bij Sylvester Team, Walla-ce Collection en The Two Man Sound. Freddy Clarisse bleef actief in de muziekwereld maar is helaas overleden. Benny De Wilde verliet na The Seabirds de muziekwereld.

  Show Web menu Vlaamse vedetten menu  
CECILIA

André 'Dave' van den Broeck (gitaar / zang de vervanger van Tim Viste- rin) kende het het volks- liedje "Ik zag Cecilia komen" uit zijn studen- tentijd en hij stelde de andere Jokers voor om het te bewerken tot rock nummer. Tijdens optre- dens werd er geschaafd aan de arrangementen en met, steeds meer bij- val van het publiek in de "Kursal" op Sint Anneke uitgebaat door de ouders van Jos Clauwers.
De bekende Antwerpse componist Louis Mari- schal,  hoorde in 1960 de groep bezig met hun "Cecilia Rock". Als talent-scout voor Philips tekende hij die avond nog een platencontract met "The Jokers". De Philips singel kwam in het voorjaar van 1960 in de platenwinkels en werd een daverend succes.

AAN DE BAR...

"The Fens" van Ricky Mor-van waren er voor ge- kend regelmatig van samenstelling te ver- wisselen. Klik op de afbeelding boven en lees de tekst.
Ricky aan de bar met zijn Fens en ander fans was ook in zijn gloriedagen een veelvuldig te zien evenement. Zelfs toen hij een vergane glorie was kon je hem aan de bar van café "Theater" in Brugge met zijn gewone flegma zien "hangen".

THE SPOETNIKSS

In 1958 begon "Het Spoet- niks Ensemble" uit als trio op te treden. Nadat de Leuvense zanger/gitarist Danny Fisher zich in 1959 bij het trio had aangesloten gingen ze verder onder de naam van The Spoetniks. Ray Verhaegen was een van de eerste bassisten in België op een Fender Precision Bass. Medio 1964 scheidden de wegen. van "The Spoetniks" zich. Will Tura vroeg Danny Fisher om gitaar te spelen in zijn nieuw sextet.

copyright  ©  euromediArts   |  alle rechten voorbehouden   |   redactie : Carolien van der Weerd, Jean Brits en Marc De Vlieger  |  origineel verantwoordelijk voor tekst, webdesign en grafiek : Marianne Dupont en Jos Verlinde
Gedeeltelijke of gehele overname van teksten en/of grafiek slechts na schriftelijke toelating
Vragen, suggesties, medewerking aan het Show Web : 
stuur een e-mail naar de redactie